tiistai 2. syyskuuta 2014

2.9.2014

Aamupala Jorman huoneessa. Pikakahvia ja patonkia. Tänään on ensimmäinen päivä opetuskeittiössä, aiheena Japanilainen keittiö. 
Päivä opetuskeittiössä alkaa raaka-aineiden mittaamisella ja varaamisella. N. klo 8.00 oppilaat tulevat omalla ajallaan. Jokaisella oppilaalla on annoskortti, jonka mukaan ainekset otetaan. Assistentit ovat varanneet ainekset erilliselle pöydälle.
Tämä tehdään ennenkuin varsinainen koulu alkaa 8:50.
Klo 8:50 oppilaat hakevat jakkarat keittiön taka-osasta ja menevät istumaan opettaja tiskin eteen. Opettaja aloittaa demon. Ensin hän kertoo tehtävistä ruoista ja sitten alkaa ruoan laitto. Opettajan ruoanlaitto kuvataan neljällä kameralla, kuva näkyy kahdelta taulu tv:ltä. Assistentti on tehnyt esivalmistelut, hoitaa tiskit ja kuvaamisen. Opettaja työskentelee hyvin rauhallisesti, selkeästi. Ei yhtään ylimääräistä liikettä, liikkeissä on jotain rituaalin omaista.


Demossa meni n.1h.Siitakeliemi, nori-rulla ja nori-kartio.
Tämän jälkeen oppilaat menevät 4:n ryhmiin ja alkaa intensiivinen työnteko. Opettaja ja kaksi assistenttia kiertää kokoajan neuvomassa 36:tä oppilasta.
Opetuskeittiössä on kaksitoista työpistettä. Niissä jokaisessa on kaasuhella, uuni, pöytätaso x2 ja tiskiallas. Ja tietenkin tarittavat työvälineet: kattilat, vispilät ym.
Tiskipöytiä on siis kaksitoista kappaletta ja kaikki tiskit tiskataan käsin. Joka työn vaiheen jälkeen tiskit hoidetaan, eikä tiskivuorta näy missään. Muutenkin Erittäin siisti hyvässä järjestyksessä oleva keittiö. 
Löydettiin siivouksesta notkahdus: samat liinat, joita käytettiin ruoanlaitossa, käytetään myös loppupyyhinnässä. 
Klo 11.30 Ruoat alkaa valmistua. Käsi nousee valmistumisen merkiksi ja silloin opettaja tulee tarkistamaan ruoat. Äskeinen pöytä, jossa 4 oppilasta tekivät ruoan, muuttuu nyt liinan avulla ruokailu pöydäksi. Ruokailun jälkeen alkaa siivous. Tehokas, perusteellinen, järjestelmällinen siivous, jonka tulee vielä assistentti tarkistamaan.
Kuri ja kunnioitus aivan eri planeetalta.

klo 13.20 Japanilainen keittiö: Bento laatikko

Tämä iltapäivä on varattu pelkästään demolle. Luokka ja me istumme opettajan tiskin edessä ja katsomme n. klo 16 asti Benton valmistumista. Sensei Tooru näyttää Bentoon tulevat ruoat.
Bento laatikko on jonkin sorttinen lounas laatikko. Tosin kyseessä on erittäin taidokkaasti ja koristeelisesti tehtyjä monia ruokia. Käsittää neljä eri osaa ja keiton.

Demo alkaa ankeriaan fileerauksella ja sen siivoamisella. Selkä auki, maha jätettiin ehjäksi ja sisälmykset ja ruodot otettiin pois. Sensei Tooru otti yhden oppilaan tekemään tämän.
Tämän jälkeen Tooru teki retikka ja porkkana "pergamenttia". Näistä kolmesta valmistui monen työvaiheen jälkeen hieno kala-kasvisrulla. Tätä seurasi lukuisia eri ruokia eri tavoin valmistettuna ja kaikkien osoite oli Bento laatikko.
Ihailtavaa taidokkuutta sensei Toorulta! (Sensei tarkoittaa opettajaa).
Iltapäivän luokka välillä jopa pulisi hieman. Luulin jo ettei täällä normaaleja nuoria olekaan. Huh, on kuitenkin :) 

Tunnin lopussa selvisi, että huomenna tehdään käytännössä tämä sama. Ja me olemme mukana!!
Saa nähdä miten Suomi-kokki taipuu moiseen ruoka-akrobatiaan!

Paikallinen työkulttuuri hämmentää. 6 päivää viikossa ja 12-13 tuntia töitä. Opettajalla siis. Paikallinen kokki tekee vuoronsa aamusta puolille öin! Juttelimme tästä erään opettajan kanssa ja kysyin kärsiikö laatu, tekeekö kokki vielä hyvin työnsä tuommoisilla tunneilla? Ei, kuulemma.
Olimme samaa mieltä, jotta olemme ihmisiä emmekä koneita. No, tällainen työkulttuuri on täällä niin syvällä, jotta tuskin se ihan äkkiä muuttuu.

Aki sensei (Hiroaki Naganuma) oli opettanut tänään savustamista. Hän on ranskaisen keittiön opettaja sekä koulun vara-rehtori. Ja hän antoi meille hotelille evääksi itse tehtyä pekonia, kanaa ja makkaraa. Nam!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti